HRVATSKA

 

Održan STRUČNI SKUP ZA VODITELJE  SLAVONSKI BROD,  20. -  22. listopada. 2011.

 
 
 
OŠ Hugo Badalić“ u Slavonskom Brodu bila je domaćin stručnog skupa za voditelje Programa GLOBE iz već uključenih škola te za učitelje i nastavnike iz škola koje se tek žele uključiti u program GLOBE.
Program stručnog skupa realiziran je usporednim radom 3 grupe sudionika – polaznika 3 različita stupnja stručnog usavršavanja:
 
Modul A namijenjen  je početnom osposobljavanju GLOBE voditelja, koji kroz te sadržaje upoznaju cilj i način ostvarivanja programa GLOBE te stječu osnovni uvid u raspon opažanja i mjerenja,  upoznaju  protokole za istraživanje pokrova i osnovne atmosferske protokole te vježbaju računalni unos podataka i pretraživanje GLOBE baze podataka.  U programu ovog modula sudjelovalo je 18 polaznika iz 11 novih škola.
 
Moduli B+C namijenjeni su polaznicima koji su završili početni tečaj, a obrađeni sadržaji obuhvaćaju napredne meteorološke protokole te protokole za istraživanje vode i tla, s unosom podataka i vježbanjem pretraživanja GLOBE baze. Sudjelovalo je 12 polaznika iz škola koje su već uključene u Program GLOBE.
 
Modul D namijenjen je usavršavanju GLOBE voditelja koji su već prošli temeljnu obuku za GLOBE mjerenja. Program ovog modula, u kojem je sudjelovalo ukupno 10 polaznika obuhvatio je raspravu o kriterijima vrednovanja rada škola na međužupanijskoj razini godišnje Smotre hrvatskih GLOBE škola. U donesenim zaključcima, kriteriji su određeni preciznije od onoga što smo do sada imali i bit će obznanjeni svim GLOBE školama. Osim toga, sudionici su se bavili istraživačkom nastavom i dizajniranjem nacrta istraživačkog projekta, prošli su protokol za mjerenje površinske temperature te izveli aktivnost određivanja količine vezanog ugljika u stablima promatranog „pixela“.
 

   

 
U zajedničkom dijelu programa sudionicima je predstavljena Svjetska učenička kampanja istraživanja klime te u sklopu nje i međunarodni projekt The Tree Rings, u kojeg je uključeno i 8 hrvatskih škola.
U sklopu teme o „Klimatskoj pismenosti“ mr. sc. Janja Milković predstavila je rad DHMZ-a.
Predavači i voditelji radionica bili su mr. sc. Janja Milković, mr. sc. Marina Grčić, mr. sc. Marko Buljan, Borjanka Smojver, dipl. ing., Sanja Klubička, dipl. ing., Kristina Krtalić, prof., Marina Ništ, prof. , Milena Prodanović, dipl. učiteljica i mr.sc. Diana Garašić.
 
Zajednica tehničke kulture Slavonskog Broda pružila je potporu organizaciji ovog skupa organizacijom zajedničkog druženja u slobodno vrijeme te stručno vođenim posjetom Tvrđavi Brod.
 
Voditeljica stručnog skupa
 
Mr. sc. Diana Garašić
Program

 

ažurirano:  23. listopada 2011

Novosti GLOBE škole Priručnik za mjerenja GLOBE u nastavi Suradnja GLOBE škola - projekti Susreti GLOBE škola Linkovi Kontakti Arhiva

 

na početnu str.