HRVATSKA

 

POZIV NA SURADNJU MEDICINSKOG FAKULTETA RIJEKA I GLOBE ŠKOLA

 
 

 

 Projekt: Stabilni izotopi u oborinama

 
Dragi Globovci,
Prošlo je gotovo 5 godina otkako smo vas, na Stručnom skupu voditelja GLOBE programa u Zagrebu, pozvali da zajedno mjerimo stabilne izotope u oborinama Hrvatske. Dvadesetpet  škola se odazvalo pozivu, započelo je sakupljati kišnicu i slati nam uzorke. No početni entuzijazam nije dugo trajao i već nakon prvih ljetnih praznika u 2007. god. broj škola koje sudjeluju u projektu se smanjio, i dalje stalno opadao, tako da je u školskoj godini 2009./2010. ostalo samo još 10 škola.
Mi smo u međuvremenu proširili cilj našeg projekta: željeli bi napraviti digitalnu kartu izotopa u oborinama, kao što imaju druge zemlje. Takva karta omogućila bi svima kojima je potreban podatak o izotopnom sastavu oborina ( geolozima, hidrolozima, agronomima, …)u njihovom znanstvenom i stručnom radu, da brzo i jednostavno dođu do potrebnih podataka. No za ispunjenje tog cilja nama je potrebno puno podataka o izotopnom sastavu oborina na sto većem broju mjernih točaka širom Hrvatske. To je lako za sve vas koji svakodnevno vršite meteorološka mjerenja (temperature zraka i količine oborina). Umjesto da sakupljenu oborinu bacite, spremite je, prema uputama i jednom mjesečno nam je pošaljite.
Promijenili smo i voditelja projekta "GLOBE" u našoj grupi. To je sada Marijana Majetić. Više o našem projektu možete vidjeti na mrežnim stranicama Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci www.medri.hr/fizika.
Zahvaljujemo školama koje nam i dalje redovito šalju oborine i pozivamo one koje su sudjelovale pa odustale kao i one koje nikada do sada u projektu nisu sudjelovale da nam se pridruže.
Molimo sve zainteresirane škole da svoj odgovor pošalju na e-mail adresu:  majeticm@medri.hr  ili na telefon 051/651-160.
U nadi da ćemo se na novom projektu sakupiti u još većem broju, srdačno vas pozdravljamo.
 
 
                                                           Prof.dr.sc. Zvjezdana Roller-Lutz
                                  
 
                                                           Marijana Majetić, nastavnik, inženjer politehnike
 
Obrazac za prijavu
Protokol mjerenje
 
  Ažurirano: 17.11.2011
Novosti GLOBE škole Priručnik za mjerenja GLOBE u nastavi Suradnja GLOBE škola - projekti Susreti GLOBE škola Linkovi Kontakti Arhiva

 

natrag