HRVATSKA

 
    IZVJEŠĆE O SASTANKU EUROPSKIH GLOBE KOORDINATORA I GLOBE UČITELJA Varšava, 18. i 19. travnja 2008.
 
 

 

Sastanak europskih GLOBE koordinatora održan je 18. i 19. travnja 2008. u Varšavi, a zajednički su ga organizirali Europska GLOBE koordinacija, poljski Program GLOBE i središnji Ured Programa GLOBE (SAD).

Ukupni broj sudionika bio je 62, jer su osim državnih koordinatora iz 19 europskih zemalja sudjelovali i GLOBE učitelji te nekoliko znanstvenika iz Poljske i Norveške.

Prilikom otvorenja, održanog u Centru za usavršavanje nastavnika (National In-service Teacher Training Center), skup su pozdravili predstavnik poljskog Ministarstva prosvjete, predstavnik Veleposlanstva SAD te direktor nevladine organizacije UNEP/GRID- Varšava, nositelja implementacije Programa GLOBE u Poljskoj.

U ime američkog GLOBE ureda skup je pozdravila Teresa Kennedy (direktorica međunarodne suradnje Programa GLOBE), koja je održala i zanimljivo interaktivno izlaganje o primjeni istraživačkog pristupa u poučavanju, koju Program GLOBE potiče i razvija.

U uvodnom su dijelu programa nastupili i znanstvenici koji surađuju u okviru poljskog Programa GLOBE s prezentacijama svojeg rada i nekim prijedlozima za međunarodnu suradnju.

U poslijepodnevnim je satima sudionike skupa ugostila supruga američkog veleposlanika u svojem domu, iskazavši tom prilikom svoj interes za obrazovanje te istaknuvši potporu koju pruža inicijativama za unapređivanje obrazovanja.

Drugog dana stručnog skupa norveški su znanstvenici predstavili projekt Global POP, u kojem već sudjeluju GLOBE škole iz nekoliko europskih zemalja, no poziv je otvoren za uključivanje većeg broja sudionika. Cilj projekta je pratiti prostornu raspršenost te nakupljanje dioksina i sličnih teško razgradivih organskih molekula u tkivima riba koje ljudi iz različitih krajeva najčešće konzumiraju. Sudjelujući u ovom projektu GLOBE učenici imaju priliku biti dio stvarnog, aktualnog i važnog znanstvenog istraživanja te proširiti svoje znanje i razumijevanje problema koji prate razvoj tehnologije, razmatrati životni ciklus proizvoda i utjecaj različitih čimbenika koji uvjetuju širenje toksičnih tvari u lokalnom i globalnom okolišu. Za sudionike skupa organiziran je praktičan rad, u kojem su prema protokolu za uzorkovanje riba obavili potrebna mjerenja i izolaciju tkiva koja se šalju na laboratorijsku analizu u Norvešku te izolaciju oculusa, prema kojem je moguće odrediti starost ribe.

Na kraju skupa održan je sastanak europskih GLOBE koordinatora, a usporedno s njim održan je sastanak nazočnih nastavnika radi razmjene iskustava i ideja o mogućoj intenzivnijoj suradnji u mreži GLOBE škola.

Hrvatsku su na međunarodnom GLOBE sastanku, osim državne kooridinatorice Diane Garašić, predstavljale GLOBE voditeljice Sanja Klubička iz Tehničke škole Daruvar i Žaklin Lukša iz Gimnazije Čakovec.

Izvješće o ovom skupu moguće je naći i na stranicama Europske koordinacije Programa GLOBE http://www.globe-europe.org/

mr. sc. Diana Garašić,

Zagreb, 22. travnja 2008.

   
Novosti GLOBE škole Priručnik za mjerenja GLOBE u nastavi Suradnja GLOBE škola - projekti Susreti GLOBE škola Linkovi Kontakti Arhiva

 

na početnu str.